Autogén tréning

Ahogy ígértem néhány info az autogén tréningről.

“Az autogén tréning nevű relaxációs eljárás főként J.H. Schultz nevéhez kötődik. Ez az egyik orvostanilag legjobban megalapozott és a legtöbbet kutatott relaxációs módszer, amely erősíti a test öngyógyító folyamatait. Az autogén tréning saját erőnkből merít, saját aktivitásunkat használja fel, ahogyan azt a neve is kifejezi – autogén.

Az autogén tréning működési elve

Az autogén tréning lényege, hogy a rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlatokkal – belső koncentrációval és önmagunkra irányuló passzív figyelemmel – létrehozzuk a pszichés és testi ellazultságot. Ebben az alvás határán lévő relaxált állapotban elménk befolyásolni képes testünk ön-regulációs rendszerét, amely a keringést, szívritmust és légzést is kontrollálja. Az autogén tréning eljárás lehetővé teszi a stressz kontrolálását oly módon, hogy megtanítjuk autonóm idegrendszerünket ellazítani. Ez a módszer a “passzív koncentráció” fogalmára épül: vagyis azáltal próbáljuk meg elérni az ellazulás során megfogalmazott célunkat, hogy nem dolgozunk rajta aktívan, csak hagyjuk, hogy megtörténjen. Ezt a módszer úgy teszi lehetővé, hogy a rendszeres gyakorlással a testi és pszichés működésünket aktuális céljaink megfelelően leszünk képesek szabályozni.

Az életünk során mindenki megtanulta, hogyan legyünk képesek akaratlagos feszültséget elérni testünkben és elménkben abból a célból, hogy teljesítményünket fokozzuk. Akaratunk és figyelmünk koncentrálásával hatalmas energiákat tudunk megmozgatni egy cél elérése érdekében. Sajnos a “feszültség megtanulása” mellett azonban elmulasztottuk megtanulni, hogy kell feloldódva ellazulni. Ha ez a feszültség folyamatosan fennáll, akkor az egyensúlyunk felbomlik és ez nyugtalanságot, állandó idegességet okoz. Ha ez a lelki zavar folyamatosan fennáll, akkor kóros elváltozásokat okoz a testünk valamelyik területén, ezt nevezzük pszichoszomatikus megbetegedéseknek. Nagyon fontos tehát megtanulnunk, hogy hogyan oldjuk fel ezt a feszült tudatállapotot.

Az autogén tréning megtanulása terapeuták segítségével és ellenőrzésük alatt folyik. A gyakorlatokat később a páciensek egyre inkább önmaguk végzik. A tanulási folyamat végeztével ez a módszer beépülhet a napi gyakorlatba, hogy biztosítsa az elért eredmények állandóságát. Az autogén tréning elsajátításához képzett szakember segítségével kb. 15-20 alkalom szükséges. Ez idő alatt naponta többször végezzük a gyakorlatokat otthon is, ami betegségünk tünetének enyhüléséhez vezet. Miután a tanulási szakaszt befejeztük és a módszer mindennapos gyakorlatunkká vált, kb. 2-3 hónap elteltével várható a teljes gyógyulás és a tünetek megszűnése. Amennyiben nincs szó kialakult betegségről, akkor is ajánljuk az autogén tréninget, mivel jelentősen hozzájárul életminőségünk és közérzetünk javulásához. A módszer rendszeres gyakorlásának eredményeképpen rövidebb idő alatt mélyebben és nyugodtabban pihenünk, nő a fizikai tűrőképességünk, a pszichés feszültségtűrésünk, fokozódik a teljesítmény, fejlődik az önismeretünk.”

Forrás: http://www.relaxacio.hu/autogen-trening-relaxacio/

Itt meg tudod hallgatni, hogy konkrétan miről is van szó:

http://www.jozsefistvan.hu/hanganyagok/autogen-trening-hanganyag-a-teljes-formula-3

Szerintem nagyon fontos és javaslom, hogy szakembertől tanuld meg az alkalmazást, mert úgy lehet igazán hatásos. Nem megy elsőre a kézmelegedés, vagy lábnehezedés, a szakember tud segíteni. Az autogén tréning nekem már 4 éve az életem részévé vált. Nehezebb időszakokban naponta gyakorlom, az idei éves célkitűzésemben benne van, hogy napi rendszerességel végezzem.

L

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s